Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Sodelovanje z gimnazijo Lovassy Laszlo iz Veszprema na Madžarskem

                 

5. srečanje v Veszpremu

Izmenjava z gimnazijo Lovassy Laszlo, ki se je je udeležilo štirinajst dijakov, je potekala od torka, 24. 9. 2019, do petka, 27. 9. 2019.

Tokrat smo se v duhu varovanja okolja v Veszprem odpeljali z vlakom. Na železniški postaji so nas pričakali madžarski gostitelji. Dijaki so se med sabo dodobra spoznali že pred srečanjem preko socialnih omrežij.

V sredo nas je na šoli pred začetkom projektnega dela pozdravila pomočnica župana. Sledilo je delo v mešanih skupinah. Dijaki so se seznanili s srednjim vekom v Veszpremu ter iskali zgodovinske povezave med Veszpremom in Celjem.

V četrtek smo se odpravili v Budimpešto, kjer smo si z vodnico ogledali znamenitosti mesta. Najbolj nas je navdušil madžarski parlament, ki hrani krono Štefana I.

Pred slovesom so dijaki v petek zjutraj s projekcijami in plakati predstavili svoje delo.

Veselimo se naslednjega srečanja, ki bo oktobra 2020 v Celju.

 

               

4. srečanje z gimnazijci iz Veszpréma

Od torka, 18. 9. 2018, do petka, 21. 9. 2018, je na naši šoli potekala 4. mednarodna izmenjava z gimnazijo Lovassy László iz Veszpréma na Madžarskem.

Madžarski dijaki in profesorji so v Celje prišli v torek okoli 17. ure in so bili nastanjeni pri naših dijakih. Za njih smo organizirali vrsto zanimivih dejavnosti na temo varovanja lokalnega okolja. Cilj izmenjave je bil spoznati našo gimnazijo in Celje s svojo okoljevarstveno problematiko. Načrtovali smo tudi sodelovanje v naslednjem šolskem letu.

V sredo dopoldne so dijaki delali v skupinah. Delo je potekalo v razredu, laboratoriju in na terenu. Sledili sta priprava predstavitve dela skupine in izdelava plakata. Popoldne so madžarski dijaki preživeli z našimi dijaki, ki so Madžare popeljali po mestu in jim razkazali znamenitosti.

V četrtek so se naši dijaki pridružili madžarskim in si ogledali Bled ter Ljubljano. V petek ob 8.50 pa so skupine  v Gimnazijki predstavile svoje delo. Madžari so se opoldne poslovili.

 

3. srečanje v Veszpremu

V torek, 26. 9. 2017, se je petnajst dijakov naše gimnazije udeležilo že tretje izmenjave z gimnazijo Lovassy Laszlo iz Vezsprema. Dijaki so bivali pri svojih gostiteljih, se udeležili pouka in si skupaj ogledali Budimpešto, glavno mesto Madžarske.

Pouk v obliki delavnic je bil osredotočen na tematiko varovanja lokalnega okolja. Dijaki so v mešanih skupinah raziskovali problematiko onesnaženosti v mestu Veszprem. Na terenu so spoznavali kraj, vzeli vzorce tal, vode, šteli promet in podobno. V šoli so v laboratoriju izvedli raziskovalno delo ter računalniške predstavitve s programoma PowerPoint in Prezi. Vsaka skupina je izdelala tudi plakat.

Zadnji dan izmenjave, 29. 9. 2017, so dijaki v angleškem jeziku predstavili svoje delo. Strokovna komisija (profesorji: Bereginé, Sipőcz, Marčič, Glažar, Blake) je nagradila najboljšo predstavitev.

Naslednje srečanje bo septembra 2018 v Celju.

 

                         

2. srečanje v Celju

I. gimnazijo v Celju je med 27. in 29. septembrom 2016 obiskala skupina petnajstih dijakov, ki so jih spremljale tri profesorice ter ravnatelj Zoltan Schultz z gimnazije Laszlo Lovassy iz Veszprema.  Madžarski dijaki in profesorji so na šolo prišli v torek, 27. septembra, okoli poldneva, nastanjeni so bili pri naših dijakih. Dolgočasili se nismo, saj smo organizirali vrsto zanimivih dejavnosti. Cilji izmenjave so bili: spoznavanje obeh kultur in šolskih sistemov, tkanje novih prijateljstev in načrtovanje dolgoročnega sodelovanja.   

V sredo dopoldne (pred sprejemom pri gospodu županu) so madžarski dijaki predstavili svojo šolo, sodelovali pri pouku angleščine, glasbe, informatike, športa, s folklornim nastopom pa predstavili Madžarsko. Popoldne so si ogledali Celje. V četrtek so bili eno šolsko uro pri pouku, sledil je ogled jame Pekel in povratek na Madžarsko.

Ob slovesu smo se dogovorili za ponovno srečanje.

 

1. srečanje v Veszpremu  

Pevska zasedba 12 dijakov I. gimnazije v Celju je aprila 2016 gostovala v madžarskem mestu Veszprem na Gimnaziji  Lovassy László. Na pobudo ravnatelja dr. Antona Šepetavca so se v Veszpremu postavili temelji za sodelovanje med gimnazijama. Obe gimnaziji, naša in gimnazija v Veszpremu, sta po načinu dela, uspehih in profilu dijakov zelo primerljivi.

V Veszpremu je skupino dijakov skupaj z gospodom ravnateljem sprejel tamkajšnji župan gospod Gyula Porga. Dijaki in profesorji  iz Veszprema nas bodo obiskali septembra 2016.