Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Projekt Evropska vas

Evropska vas

Projektu Evropska vas smo se na I. gimnaziji v Celju priključili leta 2009. Cilji projekta so:  spoznavati vse pridružene članice Evropske unije, seznaniti se z njihovo kulturo, kulinariko, običaji, glasbo, spoznati njihove zastave, grbe, proučevati način življenja v različnih evropskih državah.

MALTA (2010) – FINSKA (2011) – FRANCIJA (2012) – IRSKA (2013) – PORTUGALSKA (2014) – GRČIJA (2015)

Po prijetnem potepanju po sončnih otokih Malte, kjer od pomladi 2004 raste potomka stare trte iz Maribora, kjer vlak ne vozi, kjer ni nobene reke ali jezera, pa tudi ne gozdov, kjer imajo poseben rumen kamen, iz katerega gradijo stavbe, kjer tudi klekljajo čipke in ob angleščini govorijo tudi malteščino, smo se polni vtisov odpravili na Finsko.

V deželo tisočerih jezer in neskončnih brezovih gozdov, zanimivih  in prijaznih ljudi, vrhunskega oblikovanja, zasanjane glasbe Jeana Sibeliusa, vročih ritmov polke in tanga, odličnih športnikov ter najboljših in najbolj rednih bralcev. In seveda v deželo finske savne.

Tradicija, razširjenost in zdravilnost savne so nas pripeljale do ideje, da stojnico posvetimo tej vroči razvadi Fincev, katere zgodovina obsega vsaj eno tisočletje.

Mrazu severa nismo mogli ubežati z neskončnim posedanjem v savni, zato smo sprejeli vabilo  očarljive dežele umetnosti, šansonov, blišča in šampanjca - Francije. Naužili smo se njene glasbe, muzejev, gradov, blišča Azurne obale, zasanjanosti polj sivke, melodičnosti francoskega jezika … Razvajali smo se s sladkostmi francoske kulinarike in se prepustili »le charme de vivre«.

Leta 2012/2013 smo spoznavali lepote zelenega otoka, Irske. Po radiu smo objavljali najzanimivejše novice z Irske, predstavili smo književnike. Postavili smo razstavo  irskih književnikih. Vodnik Uroš Mijošek je pripravil potopisno predavanje o Irski, na Kulturnem maratonu pa smo na gimnaziji začasno odprli irski pub »Four-leaf Clover«, kjer smo recitirali dela slovitih irskih književnikov. Aprila smo organizirali Irosong (izbor najboljše irske popevke) in izbrali najboljšega izvajalca (oktet Kajuh s pesmijo Danny boy), ki nas je zastopal na osrednji prireditvi. Prireditev je obiskala tudi namestnica irskega veleposlanika v Sloveniji, Susan Bardon. V Gimnazijki smo imeli festival irskega filma, dijaki so si lahko ogledali naslednje filme: The Secret of Kells, Once in the Wind, That Shakes the Barley. Za skupni zaključek na Krekovem trgu smo postavili stojnico, pravzaprav pravi »tatoo shop«, kjer smo obiskovalcem ponudili tetovaže (irske simbole). Vso dogajanje pa smo zajeli v biltenu, ki smo ga poimenovali Irish Independent. Pri spoznavanju Irske nam je pomagal Gerry Britovšek.

 

V šolskem letu 2013/2014 smo člani projekta Evropska vas raziskovali Portugalsko, deželo na skrajnem jugozahodu Evrope, deželo pomorščakov in raziskovalcev morij ter odličnih nogometašev. Aktivnosti so potekale vse šolsko leto: pripravili smo več razstav, pekli smo pecivo, sodelovali smo pri Kulturnem maratonu in izvedli delavnico Potep po Evropi. Za zaključno prireditev smo izdelali nogometno-navijaško stojnico in maketo Ronalda v naravni velikosti. Mimoidoči so si lahko postregli s čokoladnimi kroglicami, najmlajši so se razveselili balonov. Tudi za glasbeno točko smo poskrbeli.

 

Z dijaki, ki so se v šolskem letu 2014/2015 pridružili projektu Evropska vas, smo raziskovali sredozemsko državo na skrajnem jugu Balkanskega polotoka, ki z dolgo in bogato zgodovino velja za zibelko zahodne civilizacije – raziskovali smo Grčijo. V prvih mesecih šolskega leta smo z dijaki pripravili razstavo v modro-belih barvah Grčije. V novembru smo se osredotočili na grško mitologijo in nadgradili znanje o grških bogovih. Dijakinja četrtega letnika je pripravila fotografsko razstavo Stara Grčija je imela življenje. Decembrsko vzdušje smo popestrili s peko grškega peciva. Na Kulturnem maratonu smo sodelovali s kvizom Potep po Grčiji. Na zaključni prireditvi sta ogrodje naše stojnice tvorila grška stebra. Izdelali smo maketo boga Zevsa v naravni velikosti, ob kateri so se mimoidoči lahko fotografirali. Obiskovalcem smo nudili make-up v grških barvah, tudi kulinaričnih dobrot ni manjkalo. Za glasbeno točko smo poskrbeli, saj so dijakinje zaplesale sirtaki.

 

Portugalska, Irska - več o tem