Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Pozdrav dijaka

I. gimnazija v Celju nikoli ni bila, ni in nikoli ne bo le navadna šola. Je šola prodornih zamisli, iskrenih nasmehov, velikih uspehov in dobrih prijateljstev. Velikokrat med glavnim odmorom posedam na klopeh pred šolo in vedno me prevzame neverjeten občutek. Občutek, ki mi dnevno vliva nov zagon in me navdaja z optimizmom. Koliko ljudi je tukaj sedelo pred menoj? V več kot dvestoletni zgodovini gimnazije je ravno tukaj malicalo ogromno uspešnih športnikov, dobrih politikov, znanih glasbenikov, bistrih znanstvenikov ... Zadovolji me občutek, da so bili prav takšni kot jaz in da so mi prav vse poti odprte, če bom le dovolj pridno delal. Najpomembneje je, da ti ljudje vedno radi povedo, da so obiskovali našo šolo - to je tisto, kar nas dela drugačne od ostalih.

Na I. gimnazijo v Celju se ne vpišeš, ker bi rad čim prej nekaj čim lažje opravil. Če si željan take srednje šole, si na napačnem naslovu. Pri nas smo dijaki željni znanja in uspehov, kar pa ne pomeni, da se nimamo časa zabavati. Če je kdo, potem so naši dijaki dokaz, da gresta trdo delo in občasna zabava dobro z roko v roki. O šolskih uspehih ne bi izgubljal besed, saj je dovolj že naša šolska spletna stran, kjer so dnevno objavljeni dosežki dijakov z vseh področij. Česa si gimnazijec še lahko želi od šole, kot so odprta vrata in svobodna izbira med nadaljevanjem šolanja in izobraževanjem v smeri, ki ga zanima? Največji uspeh je, da smo na koncu naše srednješolske poti zadovoljni in veseli, da smo to šolo obiskovali in da se vanjo z veseljem vračamo.

To so sicer kratka štiri leta, vendar zelo pomemben del našega življenja. Prvič se resno zaljubimo, dobimo slabo oceno, storimo kakšno mladostniško vragolijo, dobimo neupravičeno uro, postanemo polnoletni, prvič lahko volimo, se zaspimo ravno takrat, ko pišemo test, smo prvič razočarani v ljubezni ... Vse to je del odraščanja, je del življenja in v njem ima prav poseben pomen tudi gimnazija. Večkrat jo primerjam z Deželo Nije iz risanke Peter Pan. Saj poznate pravljico o fantu, ki ni hotel odrasti in je otroke peljal v deželo večne mladosti? V deželo, kjer si vedno mlad, krepak, mogoče tudi malce neumen, neučakan, iskriv, zvedav in nepremišljen. Ta dežela je naša šola. Veliko stvari se bo zgodilo v življenju, dobrih in slabih. A vedno se lahko v mislih, če le dovolj verjamete v čarovnijo, vrnete v čas trepetanja pred kontrolnimi nalogami, iskrenih nasmehov prijateljev, sproščenega pitja kave v sosednjem lokalu in v čas, ko ste bili kajuhovci. Tu bo stala ponosno, kot že mnogo let, naša I. gimnazija. Z odprtimi vrati in toplim sprejemom. Tu vas bo čakala vaša mladost.

 

 

                                                                      Tim Krhlanko,

                                                                      predsednik Dijaške skupnosti v šolskem letu 2017/2018