Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Najboljša esejistka je naša Eva Kreže

15.05.2020     Anton Šepetavc

Na letošnjem tekmovanju za najboljši esej dijakinj in dijakov, ki ga je Slovenski center PEN razpisal ob 52. Mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu, je žirija (Tanja Tuma, Bogomila Kravos, Robert Simonišek) nagradila štiri esejiste; dva v kategoriji 1. in 2. letnik, dva pa v kategoriji 3. in 4. letnik. Naša Eva Kreže, 3. a, je ob Luku M. Potrču iz Slovenske Bistrice najboljša esejistka med starejšimi srednješolci. V obrazložitvi k nagradi je žirija zapisala: "Esej Eve Kreže s presenetljivo ostroumnostjo išče osrednje vzroke za nasilje v književnosti v žalosti, v drugih potlačenih človeških čustvih in v vzgoji. Avtoričino samostojno in tehtno, na trenutke melanholično razmišljanje izhaja iz opazovanja stvarnosti. Posebej opozarja na posameznikovo odgovornost."

Evi in njeni mentorici, profesorici Ani Lavbič, za prestižno nagrado ponosno in iskreno čestitam v svojem in v imenu nadvse bogate literarne zgodovine I. gimnazije v Celju, ki se uspešno nadaljuje.