Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Frankofonski dan

Mesto Celje vsako leto za en dan postane prestolnica slovenskih srednješolskih frankofonov in frankofilov, ki že od leta 1999 na odrskih deskah predstavijo svoje gledališko ali glasbeno točko v francoskem jeziku. Naša gimnazija že vsa leta sodeluje pri tem tradicionalnem vseslovenskem srečanju, ki ga organizira Zavod Republike Slovenije za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom Republike Slovenije za izobraževanje, znanost in šport ter s Francoskim inštitutom v Sloveniji.

Dijaki naše šole dodajo celotni prireditvi osebno noto I. gimnazije v Celju, saj sodelujejo pri organizaciji prireditve kot voditelji, ustvarjalci uvodnega pozdravnega dela programa in kot najštevilnejši del občinstva. V letih, ko je bil festival tekmovalnega značaja, so naši dijaki prejeli lepo število nagrad za najboljše pevske in igralske nastope: leta 1999 je Nuška Drašček osvojila nagrado Frankofonskega dne (nagrajena je bila tudi v Splitu). Najboljša igralca leta 2002 sta bila Neja Petek in Sebastjan Vovk, najboljši pevski nastop pa je leta 2003 izvedla Živa Nendl. Nagrado za najboljši pevski nastop sta leta 2005 osvojila Aleks Tovornik in Barbara Hartman (dobila sta tudi priznanje v Splitu), najboljša pevca leta 2006 sta bila Tanja Ravljen (druga nagrada strokovne žirije v Splitu) in Anžej Dežan (posebna nagrada strokovne žirije v Splitu). Nagrade so osvojili še: pevka Kristina Strašek leta 2008, pevka Suzana Kolšek leta 2010 in Eva Zore, ki je bila leta 2011 nagrajena za najboljšo igralko.

Od leta 2012 Frankofonski dan ni več tekmovalnega značaja. Festival temelji na povezovanju med šolami v okviru gledališkega ustvarjanja. Dijaki različnih slovenskih šol so v zadnjih štirih letih na sodoben in inovativen način uprizorili moderna gledališka dela: leta 2013 Čakajoč Godota Samuela Becketta, leta 2014 Madame Ka, avtorice Noëlle Renaude, leta 2015 delo modernega francoskega avtorja Davida Lescota z naslovom L’Européenne in leta 2016 delo Migranti Sonie Ristic. Uprizoritve so bile plod sodelovanja med inštitucijami in srednjimi šolami, med koordinatorico mag. Simono Cajhen z Zavoda RS za šolstvo, mentorji in francoskimi režiserji iz Compagnie Les Temps Blancs.

Frankofonski dan smo nato posvetili odkrivanju frankofonskih dežel. Posebno svečan je bil jubilejni 20. Frankofonski dan, ki ga je v sodelovanju z Wallonie-Bruxelles International še dodatno popestril belgijski pevec Cédric Gervy.

Tema letošnjega 21. Frankofonskega dne je bila Slovenci v Franciji, zato smo za nastop izbrali šanson Édith Piaf La vie, l'amour in slovensko priredbo Živi in ljubi, ki jo poje Lara Jankovič. Anamarija Mežnar je pripravila čudovit preplet francoske in slovenske različice ob klavirski spremljavi Matica Petka. Naj nas vseskozi spremljajo pozitivne misli tega šansona!

Živi, živi v nas, ljubezen,

ljubi, ljubi srčno, življenje.

Živi, živi in daj, ljubezen

ljubi, ljubi prav vse

res strastno.

Živi, živi od sanj, ljubezen,

ljubi, ljubi ves živ, življenje,

saj živi, le kdor ljubi.

 

   

Frankofonski dan 2016                                     Frankofonski dan 2015