Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Francoski krožek – gledališče in šanson

V francoski krožek se vključijo dijaki francoskih razredov, ki so igralsko ali glasbeno nadarjeni in bi želeli nastopati na Frankofonskem dnevu ali francoskem večeru naše gimnazije. Takšnih nepozabnih večerov, ki so bili vedno medijsko odmevni in so uspešno promovirali mlade talente in francoščino na naši šoli, je bilo od začetkov leta 1976 že veliko, prav tako gostovanj po Sloveniji in v tujini.

Prireditve so bile pogosto sestavljene iz dveh samostojnih delov: igralskega in plesno-glasbenega. Seveda je za izvedbo takšnega bogatega programa v tujem jeziku potrebnih več pogojev, predvsem pa močna skupina jezikovno in umetniško nadarjenih navdušencev. Poleg samostojnih večerov je bilo tudi veliko nastopov s posameznimi točkami na raznih prireditvah v Celju in po Sloveniji (podelitve evropskih jezikovnih priznanj, podelitve priznanj najboljšim tekmovalcem z državnih tekmovanj v znanju tujih jezikov, dobrodelni koncerti klubov Rotary in Lions, koncert ob projektu Veselje do življenja, letni koncerti šolskega pevskega zbora) ali pa na šoli v okviru Kulturnega maratona, prireditve Top Classic in informativnih dni.

Marsikateri bivši član, ki si je nabiral prve odrske izkušnje prav v francoskem krožku, je kasneje postal poklicni umetnik. Med znanimi slovenskim umetniki so operna pevka Andreja Zakonjšek Krt, režiser in pevec Miha Alujevič, igralki Tina Gorenjak in Tanja Ribič, novinarka Manica Janežič Ambrožič in pevka Nuška Drašček, ki sta bili državni prvakinji v znanju francoščine, pevec Anžej Dežan, ki je prejel tudi državno priznanje za svojo raziskovalno nalogo o slovenskem in francoskem šansonu, pevki Tanja Ravljen in Maja Slatinšek. Veliko je tudi tistih, ki so svoje znanje francoščine koristno uporabili v poklicni karieri, med njimi ravnatelj naše gimnazije dr. Anton Šepetavc, uspešni poslovneži Franjo Bobinac, Boštjan Brantuša, Neja Petek in marsikateri uslužbenec na slovenskih predstavništvih v Evropski uniji. Predvsem pa so vsi ohranili prijetne spomine na ure in dneve priprav na nastope, na aplavze navdušenega občinstva ter ohranili ljubezen do francoskega jezika in kulture.

Zveza kulturnih organizacij Slovenije je francoskemu krožku I. gimnazije v Celju podelila zlato Linhartovo značko za izjemne dosežke v gledališki dejavnosti. Francoska vlada pa je podelila visoko francosko državno odlikovanje Chevalier dans l'ordre des Palmes Académiques dolgoletni mentorici krožka Carmen Deržek kot zahvalo za njen prispevek pri promociji francoskega jezika in kulture.