Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Francoščina

Znanje francoskega jezika omogoča sporazumevanje z 274 milijoni ljudmi, ki govorijo ta jezik, odpira vrata pomembnih evropskih inštitucij in pomaga pri mednarodni izmenjavi ali iskanju zaposlitve. Francoščina torej pogosto igra pomembno vlogo, poleg tega pa nas prevzame tudi s svojo melodijo.

 

Francoščino kot drugi tuji jezik lahko izberejo dijaki splošne, klasične ter umetniške gimnazije in dijaki športnega oddelka. Jezika se učijo štiri leta, in sicer trikrat na teden. Maturanti, ki izberejo francoščino za maturitetni predmet, v četrtem letniku poglabljajo znanje v okviru dodatnih ur, ki so namenjene pripravam na maturo.

 

Obstaja tudi možnost učenja francoščine kot tretjega tujega jezika. Dijaki se jezika učijo dve leti po dve uri na teden in pridobijo osnovno znanje, ki je po skupnem evropskem jezikovnem okviru na stopnji A1.

 

Vstop v frankofonski svet vsekakor ni le učenje francoskega jezika, je hkrati vstop v svet francoske in frankofonske kulture, šansonov, literature in gledališča. Pouk popestrimo z raznovrstnimi dejavnostmi. Naši „Francozi“ so znani po tem, da radi stopijo na odrske deske, med drugim jih lahko vidite na tradicionalnih prireditvah, kot sta Frankofonski dan ali Praznik glasbe, pripravljamo pa tudi pestre Francoske večere.

 

V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji izvajamo zanimive delavnice, na katerih se naši dijaki srečajo s francoskimi književniki, režiserji in naravnimi govorci z različnih področij: v letošnjem šolskem letu smo gostili francosko-nemško gledališko skupino »Au fil des nuages« in izvedli ekološko delavnico s predstavnicama francoskega nacionalnega združenja Les Petits Débrouillards,  poleg tega smo v okviru projekta »La France voyage« na kulturnem maraton pripravili gledališke delavnice s francosko animatorko Marion Lefebvre. Ne smemo pa pozabiti na priljubljeno tekmovanje Zlati makron, na katerem se dijaki preizkusijo v peki francoskih sladic.

 

Za dijake, ki se učijo francoščino, aktivnosti zlepa ne zmanjka. Za ljubitelje knjig vsako leto izvedemo tekmovanje za francosko bralno značko. V četrtem letniku se dijaki v znanju francoščine pomerijo tudi na državni ravni in osvojijo bronasto, srebrno ali zlato priznanje. Za to, da se dijaki pri pouku francoščine sporazumevajo tudi z naravnim govorcem, skrbi francoska naravna govorka Mary Ellen Ramasimanana Virtič, ki od šolskega leta 2014/15 sodeluje pri pouku francoščine. Vsako leto pripravljamo ekskurzije v Francijo, kjer dijaki še dodatno obogatijo svoje znanje. Letos bomo odpotovali v Provanso. Sodelujemo s francosko gimnazijo Pierre Méchain iz Laona in v okviru tega sodelovanja bomo marca na šoli gostili skupino francoskih profesorjev.

 

Dodajmo še, da imajo dijaki, ki se učijo francoščino, možnost pridobiti uradno diplomo DELF, ki jo lahko priložijo prošnji za vpis na francosko univerzo ali za delovno mesto, saj velja kot potrdilo o znanju francoščine, ki ga izdaja francosko Ministrstvo za šolstvo, in je odlična naložba za prihodnost.

 

Za učenje francoščine je torej mnogo razlogov, zagotovo boste tudi vi našli svojega. Z dobrodošlico „BONJOUR ET BIENVENUE“ vas prijazno pozdravljamo in vabimo v francoske oddelke!