Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Četrtkove literarne čajanke in Bralni klub z dr. Iztokom Osojnikom

Literarni krožek Fedra je v letošnjem šolskem letu začel delovati s podvojeno močjo. Zaradi želje in zanimanja po ustvarjanju in pogovorih o literaturi smo uvedli Četrtkove literarne čajanke, ki se bodo dogajale v šolski knjižnici, o srečanjih vas bomo sproti obveščali, prepoznali pa nas boste po vonju opojne češnje ...

 

V okviru naših literarnih čajank smo bili povabljeni tudi k izvajanju projekta Bralni klub z dr. Iztokom Osojnikom (antropolog, zgodovinar, komparativist, filozof, pesnik, slikar, pisatelj, esejist, prevajalec, alpinist, turistični vodnik in popotnik), ki bo v šolskem letu 2015/2016 obsegal štiri srečanja. Teme naših srečanj, povezane tudi z nastajanjem prispevkov, bodo:

 

  • moja najljubša knjiga (s seboj lahko prinesete knjigo, ki je na vas naredila velik vtis in nam jo priporočite),
  • pogovor o dveh izbranih knjigah: Stanisław Lem: Solaris (znanstvenofantastični roman) ali Srečko Kosovel: Kalejdoskop (izbor 112 avantgardnih in konstruktivističnih pesmi),
  • literarni dogodek z gostom dr. Iztokom Osojnikom v okviru Kulturnega maratona in Fedrovanja 2016,
  • razprava o Tolstojevem maturitetnem romanu Ana Karenina.

 

Na pogovore o knjigah že sedaj vabimo mlade literate, debaterje, vse ljubitelje knjig, s pomočjo gimnazijskega prostovoljskega krožka pa tudi varovance Doma ob Savinji.

 

Bralni klub je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija, izvajal se bo v sodelovanju z založbo KUD Police Dubove, ki jo vodi Tatjana Jamnik (pesnica, pisateljica, prevajalka, lektorica, učiteljica slovenščine kot tujega jezika, urednica, založnica leposlovja in humanistike ter organizatorka literarnih dogodkov v Sloveniji in drugih državah). Koordinatorica srečanj, ki bodo na I. gimnaziji v Celju, je knjižničarka Bernarda Jelen.

 

Veselimo se debat, iskrivih mnenj in medgeneracijskih pogledov.

 

Projekt je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija