Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Božično novoletni koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora in orkestra I gimnazije v Celju

2014-12-11

Mešani mladinski pevski zbor in Orkester I. gimnazije v Celju sta v četrtek, 11. decembra 2014, v veliki dvorani Celjskega doma izvedla dobrodelni božično-novoletni koncert. Zbrana sredstva smo darovali gimnaziji v Obrenovcu, šoli, ki je utrpela veliko škodo v letošnjih pomladanskih poplavah. Koncerta se je udeležilo 19 srbskih dijakov na čelu z ravnateljem Ivico Protićem ter predstavnica srbskega Ministrstva za izobraževanje Olga Mirosavljević in podpredsednik Občine Obrenovac Aleksandar Lukić.

Zbor in orkester pod vodstvom dirigenta Tomaža Marčiča sta se predstavila s pestrim in zanimivim programom, ki je ubrano zazvenel v sozvočju vokalnih in instrumentalnih barv. Koncert je uvedel uvodni stavek mogočne Vivaldijeve Glorie. V nadaljevanju smo slišali tako dela lahkotnejšega značaja (Rudolphus rubrinasus, odlomke iz operete Netopir ...) kot tudi skladbe poglobljenega izraza, kot sta Bogorodice devo, delo ruske pravoslavne liturgije, in zahtevno a capella skladbo nemškega romantičnega skladatelja Petra Corneliusa iz cikla Drei Frühlingstage, ki jo bo naš zbor izvajal na tekmovanju v Nemčiji marca prihodnje leto. Dirigent Tomaž Marčič je suvereno in natančno vodil veliko izvajalsko zasedbo. Izoblikoval je kompakten, jasen zborovski zvok in v orkestru precizno izrisal instrumentalne linije.  

Koncert so popestrili in oplemenitili sedanji in nekdanji dijaki umetniške gimnazije, med njimi posebej harfistka Lara Hrastnik (mentor Dalibor Bernatović) ter solopevci pod mentorstvom Davorja Mikulića. Sopranistka Maša Malgaj je prepričljivo odpela tehnično zahtevno arijo Adele iz operete Netopir.

Za čudovit glasbeni večer iskrene čestitke in hvala vsem izvajalcem, posebej dirigentu Tomažu Marčiču. Zahvaljujemo se gospodu ravnatelju dr. Antonu Šepetavcu za pobudo in vsestransko podporo. Hvala mentoricama Darji Marčič in Martini Šmid. Hvala tudi tajnici Bredi Arnšek in vsem dijakom, ki ste kakorkoli pripomogli k izvedbi tega dogodka.